Sunday 18 May 2014

Je tu Paul Krugman

Po fakulte sa voľne pohybuje držiteľ Nobelovej ceny Paul Krugman. Minulý pondelok ho niektorí videli obedovať vo fakultnom bistre uprostred malého hlúčika oxfordských profesorov makroekonómie. Vanessa za ním kráčala po schodoch po skončení cvík, a jedna PhD študentka, ktorá chodí na moje prednášky, sa na Facebooku pýšila tým, že s ním pila kávu. Spolužiak Ananya sa s tým nebabral a Krugmana odchytil na chodbe pod zámienkou spoločnej fotografie.

Najprv vo mne všetok tento rozruch vyvolával otázku, nakoľko za všetku túto pozornosť môžu jeho myšlienky, a nakoľko je za tým tá Nobelova cena. Veď hej, tú dostal za svoj výskum, ale oslavovali by sme ho natoľko aj bez veľkého ligotavého titulu, ktorý autoritatívne tvrdí, že tento muž je génius?

A potom som šla na jeho verejnú prednášku a môj skepticizmus zahanbene zaliezol do kúta.

Krugman prišiel na Oxford na jeden trimester ako hosťujúci profesor, a fond, ktorý sponzoruje jeho pobyt, usporiadal na zahájenie prednášku pre všetkých členov univerzity. Konala sa v krásnej presklenej budove fakulty matematiky, hneď vedľa college, v ktorom Krugman hosťuje. Usporiadatelia sa asi snažili o diskusiu, a tak pozvali ďalších dvoch ekonómov, no z nejakého dôvodu vybrali takých, ktorí s Krugmanom vo všetkom súhlasili (žeby sa nikto nechcel hádať s nobelistom?). To však nebolo podstatné, lebo tá prednáška bola skvelá.

V škole drvivú väčšinu času venujeme konkrétnym modelom, boríme sa technickými a matematickými prekážkami a skúmame detaily. Chápem, že inak sa model pochopiť a naučiť nedá, no nepríjemným vedľajším dôsledkom je to, že väčšie, všeobecnejšie myšlienky sú zatlačené do úzadia. Často ich profesori berú ako dané. Ako niečo, čo už predsa dávno určite vieme, a oni nás chcú naučiť viac.

A teraz som zrazu sedela na výklade, kde za dve hodiny nezaznel ani jediný matematický termín. Namiesto toho sa rozoberala podstata súčasného ekonomického systému a optimálna reakcia vlády na finančnú krízu. Krugman je výborný rečník a bolo jasné, že má dobre premyslené, ako svoje argumenty vysvetliť laickému publiku. Utiahli sme si opasky až príliš? (áno) Je na mieste, aby sa centrálne banky obávali inflácie? (teraz nie) Menia nulové úrokové sadzby centrálnych bánk spôsob, akým funguje ekonomika? (áno) Je cestou von z krízy tlačenie peňazí a štátne zákazky? (rozhodne) Netvrdím, že súhlasím s úplne všetkým, čo Krugman povedal, a rozhodne neverím, že liekom na krízu pre všetkých a všade je veľký vládny stimul nominálneho dopytu. No to, čo ma fascinovalo, bolo s ako ľahkosťou Krugman rozoberal a kritizoval predpoklady, ktoré sme na hodinách väčšinou brali ako dané; že sa naozaj pýtal, čo by mali vlády urobiť, a myslel tým tu a teraz a vlády našich krajín, nie hypoteticky v modeli s jedným reprezentatívnym občanom, nekonečným kontinuom výrobkov a náhodným monetárnym šokom. Bolo to úžasné: makroekonómia ožila.

Potom sa k slovu prihlásil jeden z panelistov, Lord Skidelsky, a tento pocit sa ešte prehĺbil. Skidelsky je odborník na Keynesa a možno aj preto bol jeho prejav nepoznačený relatívne moderným trendom v makroekonómii, ktorý sa nazýva mikro-základy, a spočíva v tom, že makro sa modeluje ako suma a interakcia veľkého množstva jednotlivcov. Pre Skidelskeho boli investície, úspory, kapitál a inflácia plnohodnotnými jedincami, ktorí sa správajú podľa vlastných pravidiel. V mojich esejach by som s týmto prístupom ďaleko nezašla – my dnes chceme vedieť, prečo ľudia sporia toľko, koľko sporia – no na pár úžasných sekúnd som makroekonómiu videla Skidelskeho očami a všetko sa mi to zdalo jednoduché, ako stroj plný jednoduchých kladiek a protiváh.

Potom sa k slovu znovu prihlásil Krugman a hovoril o hrozbe zotrvania v stave, v akom sa ekonomika nachádza teraz – nie sme v recesii, pretože HDP sa nezmenšuje, ale rastieme tak biedne, že o zotavení v krízy sa nedá hovoriť. Je naša ekonomika závislá na solídnom raste populácie? Čo pre hospodársky cyklus znamená internet a informačné technológie? Bolo šesťdesiat rokov povojnového rastu len výnimočným stavom, na ktorý sme si nemali zvykať?


Takže teraz už aj ja striehnem, či Krugman náhodou nesedí vo fakultnom bistre na obede.