Sunday 15 February 2015

Za okrúhlym stolom

Potom, ako som sa minulý týždeň verejne sťažovala na abstraktnosť a neurčitosť ekonómie, to teraz budem musieť celé vziať späť.

Porfesor Barry Eichengreen, jeden z popredných svetových ekonomických historikov a odborník na svetovú ekonomickú a finančnú krízu v rokoch 1929-31, momentálne hosťuje na Cambridge, a na Oxford prišiel predstaviť svoju novú knihu o ekonomickej recesii. Časťou jeho turné bola prednáška, v ktorej rozoberal čo sme sa z ekonomických dejín naučili a čo sme sa naučili zle. Sála bola absolútne preplnená: prvé dva rady sedadiel zabrali profesori a prednášajúci, a zopár ľudí sa nepohodlne opieralo o dvere. Ja som musela sedieť na zemi a len sem-tam som zahliadla jeho poskakujúce čelo.

Až tak mi to však nevadilo. Predchádzajúce dve hodiny som totiž strávila s profesorom Eichengreenom za okrúhlym stolom, v malej diskusnej skupine ktorú zorganizoval onen austrálsky makroekonóm z minulého týždňa, profesor Vines. Eichengreen je jeho známy, podobne, ako sa pozná napríklad s hlavným ekonómom Medzinárodného menového fondu Olivierom Blanchardom, a tak súhlasil, že popri univerzitnej prednáške sa stretne s tuctom profesorov a postgraduálnych študentov. Jednu polovicu tvorili profesori ekonómie, druhú akademici z fakulty politológie a vládnych štúdií, a k tomu my, štyria študenti, aby ich mal kto počúvať.

Témou diskusie bol medzinárodný menový systém. MMF (a jeho sesterská inštitúcia, Svetová banka) majú už niekoľko rokov existenčné problémy: peňazí majú síce dosť, ale čoraz menej rozvojových krajín sa k nim v kríze obracia po pomoc. Namiesto toho si vytvárajú nových finančných spojencov a prichádzajú s riešeniami, ktoré sa vymykajú tomu, ako ekonómovia a vlády o medzinárodných finančných vzťahoch uvažovali doteraz. Profesor Eichengreen tvrdil, že multipolárny menový systém, t.j. viacero súčasných svetových rezervných mien, je nielen možný, ale aj v blízkej budúcnosti pravdepodobný. Viedlo by to k väčšej alebo menšej globálnej finančnej stabilite? Stane sa čínsky juan rezervnou menou? Ako by mala vyzerať medzinárodná koordinácia makroekonomických opatrení? Budú vôbec najväčšie ekonomiky ochotné spolupracovať? A čo by mal MMF robiť inak?

Bola to fascinujúca diskusia. A potom niekto poznamenal, že ak sa nedokážu dohodnúť ani členovia eurozóny, akú nádej na spoluprácu má 20 najväčších ekonomík, a celé sa to zrazu posunulo o ďalšiu úroveň vyššie. Jeden z účastníkov, manažér veľkého investičného fondu, tvrdil, že finančné trhy by odchod Grécka z Eurozóny privítali. Ekonómovia sa ohradili, že ak sa to stane, Španielsko bude musieť von tiež, čo by bol začiatok konca EU. Euro bola hlúposť, na tom sa zhodli všetci, no to automaticky neznamená, že ekonomiky by prosperovali z jeho rozpadu... Profesor Eichengreen pripomenul, že v 1931 Nemecko prechádzalo cez viac-menej to isté, ako teraz Grécko, a doktorandi z fakulty politológie začali rozoberať príčiny nemeckej tvrdohlavosti ohľadom odpustenia gréckeho dlhu.


Už dávno som prestala škriabať perom po papieri. To, čo sa mi odohrávalo pred očami, bola ekonómia naživo, prebiehajúca takmer v rovnakom čase a ako tá ozajstná diskusia v Bruseli (vedeli sme to preto, lebo jedna z účastníčok diskusie kvôli tomu trochu meškala). Pred mojimi očami sa tvorili názory, ktoré budú zajtra ovplyvňovať svet; titulky novín sa stali skutočným problémom, ktorý si žiada riešenie. A keď potom náhodou niektorý z profesorov podotkol to isté, čo sa preháňalo hlavou aj mne, moja minulotýždňová skepsa konečne kamsi zaliezla.