Monday 17 November 2014

November, mesiac prihlášok

Oxford je už raz taký: v momente, keď prídete, vám začne pripomínať, že raz budete musieť odísť – a nie len tým, ako sa tu poctivo odpočítavajú týždne trimestra. Prednášajúci nám od prvej hodiny vysvetľujú, čo z učiva je skúškový materiál a čo len tak na okraj. Musíme si vybrať predmety a prihlásiť sa na skúšky mesiace vopred, s pohľadom pevne upreným na koniec školského roka. No v prvom rade je jesenný trimester obdobím prihlášok.


Náborové obdobie sa začína v septembri: vtedy sa otvára drvivá väčšina prihlášok na absolventské pozície v takmer každom sektore. Funguje to tak, že sa hlásite na prácu na plný úväzok so začiatkom presne o rok na jeseň, aby ste akurát stihli dokončiť štúdium a užiť si posledné prázdniny. Plynulý prechod zo školy do práce, žiadne diery v životopise, bezstresový posledný rok, niekde aj nástupný bonus. Nie každému sa to podarí, ale snažia sa všetci, s typickým oxfordským zápalom.

Počas prvých týždňov nového akademického roka preto univerzita organizuje tucet kariérnych veľtrhov, pre všetkých od novinárov po matematikov. Do Oxfordu sa zhŕknu kŕdle zamestnávateľov so svojimi brožúrkami na drahom/recyklovanom papieri, perami, hrnčekmi a frisbee s logom firmy, a celý ten cirkus sa môže začať. Dostávam pozvánky na firemné prezentácie spojené s popoludňajším čajom, s kokteilmi, s jednohubkami v štvorhviezdičkovom hoteli, na špeciálne raňajky s bankárkami len pre ženy. Pre Čechov a Slovákov navyše každý rok príde pozvánka na večeru s pobočkami dvoch konzultantských firiem v Prahe.

Všetky tieto sladké reči a presvedčivé prezentácie samozrejme skrývajú krutú pravdu, že nábor je najmä o tom, ako primäť čo najviac študentov prihlásiť sa. Jedinečnosť a skvelé školy sú len základnou požiadavkou. O jedno miesto konzultanta alebo bankára súperí dvesto uchádzačov s identickým vzdelaním z Oxfordu, a ďalších stopäťdesiat z Cambridge. A my si zatiaľ usrkávame zo šampanského podávaného počas firemnej prezentácie v Grand Café na High Street a pani z HR v nás bez námahy živí pocit, že každý z nás je výnimočný a naozaj, ale naozaj by sme mali vyplniť online prihlášku. Je to smiešny tanec, tento nábor: každá strana sa ako o život snaží presvedčiť tú druhú, že práve ona je výnimočná;  že pocit že všetky firmy a všetci uchádzači sú (prinajmenšom na papieri) rovnakí, je len klamlivý prvý dojem.

A tak každý deň stretnem vo fakulte minimálne jedného spolužiaka, ktorý má v ten deň pohovor alebo online psychometrický test. Všetci si spomínajú na epizódu zo svojich životov, v ktorej preukázali odvahu, asertivitu, tímového ducha, zmysel pre vodcovstvo. Vypisujú svoje známky, mimoškolské aktivity, akademické ocenenia, a dúfajú, že tentokrát je to naozaj už naposledy. Pravdu povediac, všetok ten stres je v istom zmysle len luxus: prestížnych firiem ponúkajúcich platy, pri ktorých nám na Slovensku slzia oči, je ešte stále viac než dosť. Tvrdiť opak by bolo nefér.


A čo ja? Zatiaľ som sa zúčastnila som oboch večerí pražských konzultantov – bolo trochu zvláštne počuť korporátnu reč v rodnom jazyku a predstavovať si všetko, čo viem o ich práce z Británie v česko-slovenskom kontexte – vyplnila som prihlášku na jednu letnú stáž a začala som pracovať na výskumnom návrhu na PhD. Takže uvidíme. Oxford mi s tým aj tak ani na chvíľu nedá pokoj.