Monday 17 March 2014

Zase o jedle



Oxfordské college sa dajú vysvetliť rôznymi spôsobmi: trochu viac ako internát; trochu menej ako univerzita; spolok študentov a profesorov; čudný pozostatok z minulosti. Ani jeden z nich nie je úplne presný, a preto zozbieram odvahu a poviem, že podstata college je vo večeri.


A v sieni. Každý college, nech je akokoľvek chudobný alebo nový, má sieň, ktorá síce slúži výlučne ako jedáleň, ale také obyčajné slovo sa k nej nehodí. Ak ste čítali Harryho Pottera, tak ste v takej sieni už boli: dlhá miestnosť s vysočizným stropom a štyrmi radmi jednoduchých drevených stolov. Sedí sa väčšinou na laviciach a na stenách visia portréty kráľov (Alžbeta I. je výnimočne populárna), riaditeľov, profesorov a významných absolventov. Tvária sa vážne: pod ich pohľadom si nikto nedovolí sŕkať polievku. Na konci siene, na celú jej šírku, je na vyvýšenej podlahe stôl pre profesorov. Oxfordská meritokracia si dá pauzu: sedia kolmo na študentské stoly a jedia len to, čo sám navarí šéfkuchár. Keď vojdú, študenti musia vstať (koniec koncov, sme v škole) a ktosi povie latinskú modlitbu. Až potom čierno-bieli čašníci začnú nosiť sľúbené tri chody.

Sieň Exeteru vyzerá ako zo severskej ságy – vysoký drevený strop z tmavých prepletených trámov – až na to, že čašníci majú prízvuk, ktorý vonia Slovenskom, a v jednom z kútov visí portrét akejsi veľmi elegantnej aristokratky. Večera sa tu podáva každý večer, ale tá formálna – so sviečkami a akademickými róbami a profesormi – len trikrát do týždňa. Exeterčania sú pragmatickí: modlitba pred jedlom je oveľa kratšia než tá po.

V St John´s je formálna večera každý deň a v nedeľu modlitbu spieva zbor. Spolužiačka, ktorá tu študuje stredoveké dejiny, oceňuje, že pri speve zaniká „čudná“ anglická latinčina. Strop je murovaný a vyzdobený ako v barokovom kostole a na druhom konci siene je malý bar, v ktorom predávajú college portské a víno.

Lincoln (kam ma pozvala česká spolužiačka, ekonómka Rozália) vyzerá presne tak starobylo, ako sa patrí (tmavé drevené obloženie a odhalené strešné trámy), a na jednej strane zo steny vystupuje obrovský krb; zrazu mi je úplne jasné, ako ho v Harry Potterovi mohli používať ako výstupnú a nástupnú zastávku. No celá sieň je miniatúrna, akoby zmenšenina exeterského originálu: študentské stoly sú len tri, o polovicu kratšie a za hlavný stôl sa nezmestí viac než pätnásť profesorov. Možno preto to tam pôsobí nezvyčajne útulne; možno je to preto, že z jedného z portrétov sa na mňa usmievajú (!) college šéfkuchár a vrchný čašník. Modlitbu prednesie neistá študentka. Po skončení dostane od collegu fľašu vína.

Magdalen college je rozsiahly, a sieň tomu zodpovedá. Je z tmavého dreva, ktoré sa na vnútornom priečelí mení na masívny vyrezávaný panel s erbmi. Starobylé lampy, ktoré tu majú namiesto sviec, v sieni vytvárajú teplé, zlatisté prítmie. Vpravo zo steny vystupuje krb z bieleho kameňa  a profesori vchádzajú akýmsi tajným vchodom kdesi v čele miestnosti, takže ma ich príchod vždy zaskočí. Jedlo je tu lepšie ako priemer, aj keď je trochu znepokojujúce jesť jelenie hamburgery (jedlo, ktoré oxfordské college varia do úmoru) v college, ktorý má vlastnú jeleniu oboru. A tak sa radšej započúvam do taliančiny čašníkov.  

U nás, v St Cross, všetci sedia rovnostársky vedľa seba v sieni, ktorá trochu pripomína zasadaciu miestnosť, ale jednu z tých príjemných. Sviečky sa sem väčšinu nehodia, ale na miesto toho stoja na stoloch vázy s čerstvými kvetmi. Hlavný stôl nemáme a modlitbu prednáša riaditeľ. Aj jedlo jeme všetci to isté, a preto je výborné a pomerne drahé. Nehodím sem tak často, ako by som chcela: je nás príliš málo a tak nám varia len párkrát do týždňa. 

Univerzita v Oxforde je obrovská: tiahne sa cez celé mesto a deväť storočí. Každý rok prijme viac ako 3000 nových študentov, ktorí si myslia, že univerzita patrí iba im a čoskoro dobyjú svet. V takých chvíľach som vďačná za ten iracionálny, neekonomický systém collegov. Síce som len jednou z tisíca, no sedím na lavici, na ktorej sedával Tolkien, jem za stolom, z ktorého jedával Roger Bacon, a keď niekedy stratím niť konverzácie, pohľadom sa môžem oprieť o tie isté vitráže ako 26 britských predsedov vlády. Jesť v „cudzom“ college sa dá iba na pozvanie, a keď chodbami collegu vediem vlastných hostí, nikto nemôže pochybovať, že aspoň na chvíľu sem patrím, aspoň na chvíľu nie som z pohľadu histórie úplne bezvýznamná.