Sunday 16 February 2014

Záplavy v bubline




Nie sú. Anglicko prežíva jedny z najhorších záplav za posledné desaťročia, voda láme majetky a takmer všetky rekordy, na ktoré si novinári dokážu spomenúť, a tu v Oxforde sa nás to akosi netýka.

Nie že by sme si to nevšimli. Cez Oxford pretekajú dve rieky – Temža a Cherwell – a obe posledný mesiac vyzerajú hrozivo: masy kalnej vody, ktoré sa rýchlym prúdom valia cez mesto a ľahkovážne pritom zospodu šteklia mosty. Zároveň sa z takmer všetkých lúk, parkov a ihrísk stali jazerá. V Magdalen College museli presťahovať jelene, ktoré v college chovajú, na inú lúku, lebo tú pôvodnú úplne zatopila stúpajúca podzemná voda.

No napriek tomu mám pocit, že jelene a veslári sú asi jediní, ktorých sa záplavy nejako priamo dotkli. Vlaky premávajúce medzi Londýnom a Oxfordom majú problémy, no autobusy jazdia bez zmeny; zopár spolužiakov, ktorí museli ísť do Londýna na pracovné pohovory, sa oveľa viac obávalo štrajku zamestnancov metra než storočnej vody. Záplavy nezrušili žiadne prednášky, Tesco je stále plné jedla, máme elektrinu. Počasie je síce hrozné, no Oxford je mestom, kde väčšinu presunov netrvá viac než dvadsať minút.


A tak keď si niekedy konečne nájdem čas prečítať noviny a z ich stránok sa na mňa rozleje množstvo ľudského nešťastia a hrozivé prognózy o budúcej žatve, môj pocit, že Oxford je svet sám pre seba, jedna veľká gotická bublina, iba zosilnie.