Thursday 14 May 2015

Povolebný

Ja viem, voľby boli v Británii minulý týždeň. V rámci prípravy na skúšky však musela ekonomická súčasnosť dať prednosť ekonomickej histórii, a tak píšem až teraz.

Súboj medzi dvoma Oxfordčanmi vyhral Oxfordčan. Nejakú dobu som sa pokúšala vytvoriť si názor – pochopiť postoje a argumenty konzervatívcov a labouristov, zistiť, ktorá strana priťahuje aké typy ľudí – no čoskoro mi bolo jasné, že to vôbec nebude také ľahké. Fakty a predvolebné plány sú totiž len špičkou ľadovca: skutočný politický súboj prebieha podobne ako na Slovensku na úplne inej rovine. Ide tu o to, z akej ste rodiny a za koho sa považujete a kým chcete byť; ako kto reční a kto klame. Penta a imigranti, vianočné príspevky a regulácia nájomného – všetko na hony vzdialené od ekonomicko-akademických debát. Ekonóm vo mne nesúhlasí s konzervatívnymi úspornými opatreniami, ktoré boli na ekonomiku uvalené v tej najnesprávnejší čas; no to slovenské vo mne sa ešte vždy inštinktívne strasie, keď počuje slovo ľavica – iracionálny mentálny blok, ktorý nie a nie sa pohnúť. Zdá sa pritom, že Angličanom o to vôbec nejde: podľa mojich pozorovaní labouristov volia najmä preto, že majú pocit, že konzervatívci, ich bývalí zemepáni, na nich arogantne hľadia zvrchu a odmietajú sa vzdať tvídových sák po prastarom otcovi.

Politické preferencie a motivácie Britov teda ešte zatiaľ celkom nechápem, no voľby boli fascinujúce aj z iných dôvodov.


V prvom rade, na moje i ich prekvapenie, v britských parlamentných voľbách môžu voliť všetci občania Commonwealthu, teda politickej škrupinky bývalého britského impéria. Po všetkých tých drahých vízach, ktoré si kamarátka z Indie musí vybaviť vždy, keď chce vstúpiť do Schengenského priestoru, sa jej zrazu dostalo nečakaného zadosťučinenia: na rozdiel odo mňa do Anglicka síce nemôže priletieť len na občiansky, a po skončení univerzity má len niekoľko legálnych mesiacov na nájdenie si práce, no napriek tomu má hlas v jedných z najnepredvídateľnejších volieb za posledné polstoročie.

Inokedy by som nad tým mávla rukou ako nad ďalším anglickým čudným zvykom, no v týchto voľbách šlo aj o môj osud. Jedna z menšinových strán vznikla takmer výlučne za účelom zbavenia sa východoeurópskych prisťahovalcov (to sme my), a aj keď mi je jasné, že migrácia má nezanedbateľné dôsledky na hosťovskú krajinu, nemať možnosť vyjadriť sa k niečomu, čo má potenciálne veľký dopad na môj život, ma zarazilo. Je mi jasné, že môj hlas sám o sebe by toho veľa nezmohol, no nemať ani len pomyselný vplyv na výsledky nebol bohvieaký pocit. Najbližšie slovenské voľby si naozaj vychutnám.

V neposlednom rade boli voľby fascinujúce práve preto, že som v Oxforde – alma mater polovice britských predsedov vlády a ktovie akej väčšiny v hornej a dolnej snemovni. Je veľmi pravdepodobné, že budúci britský premiér sa nachádza niekde tu – možno to je ten otvídovaný mladík v Radcliff Camere, možno ten otravný smrkač z knižnice, alebo ten nóbl cyklista v obleku a talári, ktorý za ním veje ako za supermanom. Jedno je dosť isté: pokiaľ ma budúci britskí voliči príjemne neprekvapia, bude z dobrej rodiny, vysoký (ako to všetci robia?), a nepochybuje o tom, či na Oxford patrí alebo nie. Čo je však na ňom pre mňa najfascinujúcejšie je ona viditeľná politická ambícia. Doma som takýchto ľudí stretla len veľmi málo, no tu sú doslova takmer na každom rohu, a všetkým je jasné, po čosi sem na Oxford prišli.


Volič labouristov by teraz iste povedal, že vzhľadom na výsledky volieb to dosť pravdepodobne aj dostanú.