Sunday 2 February 2014

Celé zle

Táto streda bola výnimočne frustrujúca. Problémom ekonómie je, že vlastne nič nevieme, a tento fakt na mňa tento týždeň doľahol ako balvan. Teda, samozrejme, že niečo vieme – až také zlé to zase nie je – no na mnohé otázky máme len zlomkové odpovede. Napríklad vieme čosi o tom, ako sa zapĺňajú a zanikajú pracovné miesta, a prečo je pre firmy výhodné platiť nadtrhovú mzdu, no nedokážeme uspokojivo vysvetliť, prečo je na Slovensku práve 13% nezamestnanosť. Vecí, ktoré vieme bez váhania a na istotu, je ešte menej. „Tak je to vo väčšine disciplín,“ niekto sa nado mnou možno zľutuje, no dnes sa tým nenechám utešiť.


V stredu sme preberali klasický monetárny model. Načali sme ho už minulý týždeň a cieľom bolo vniesť do neoklasických modelov hospodárskeho cyklu peniaze. Prečo sme ich predtým vynechali? Jedným z obľúbených predpokladov ekonómov je „klasická dichotómia“: keď sa v obchode rozhodujeme, koľko jabĺk kúpiť, je jedno, či je cena uvedená v halieroch alebo korunách. Preto by vlastne malo byť jedno, koľko mincí a bankoviek v krajine obieha: ceny by sa mali vždy prispôsobiť tak, aby relatívne ceny zostali rovnaké. Všade len pripíšeme nejaké nuly/posunieme desatinnú čiarku a frčíme ďalej. A keďže sme už hospodársky cyklus „vymodelovali“ v reálnych veličinách (čiže v samotných jablkách), v stredu sme si povedali, že pridáme peniaze a nominálne ceny, nech uvidíme, čo to spraví.

Nič. Ak predpokladáme, že nominálne veličiny nemajú žiaden vplyv na reálne veličiny, tak pridanie peňazí neurobí s modelom nič. Bolo mi to jasné hneď od začiatku, ale počúvala som ďalej; takéto situácie sú v ekonómií celkom bežné. Modely sú často zostavené tak, že ich výsledok/predpoveď je dosť očividná, no nezriedka sa stáva, že postup riešenia napríklad skonkretizuje spojenie medzi dvoma premennými, alebo vynesie na povrch nečakané dôsledky prvotných predpokladov. Navyše, vzhľadom na to, aké sú preberané modely jednoduché v porovnaní s realitou, dosť dobre zachytávajú niektoré črty ekonomického sveta.

Až na to, že v stredu sa nič také nestalo. Študovali sme model postavený na určitých nerealistických predpokladoch, ktorý mal nielen neprijateľné závery, ale aj predpovedal presný opak toho, čo sa deje v skutočnom svete. Mala som toho dosť. Prednášajúci (inak veľmi zábavný Talian) nás asi chcel presvedčiť, že modelovať monetárnu politiku neoklasicky je hlúposť, ale stráviť nad tým jeden a pol prednášky sa mi zdalo trochu extrémne... a maximálne frustrujúce. Chápem, že niektoré modely sa nedajú učiť hneď na začiatku a že je užitočné vedieť, prečo niektoré koncepty jednoducho nefungujú, no momentálne by som si priala, aby nás naučili aspoň jeden model, ktorý vo mne nevyvoláva nutkanie písať jedovaté blogy.


Veď hej, za chvíľu začneme preberať teóriu aukcií a potom sklapnem.