Tuesday 11 February 2014

Hrám sa na turistu

Tento týždeň ma bola navštíviť sestra. Stal sa zo mňa turista vo vlastnom meste a zdá sa mi, že je to vhodná zámienka na to, aby som vám opísala, aký je Oxford krásny.



Asi by ste čakali, že dominantou mesta sú univerzitné college, ale v skutočnosti ich je tak veľa, že rýchlo splynú v jedno veľmi sofistikované gotické pozadie. College sú všade: za aristokratickými železnými bránami, za hrubými drevenými vrátami vyšúchanými stáročiami študentov, za nenápadnými tehlovými múrmi, vnútri tej budovy, ktorú ste si už dvakrát zmýlil s kostolom. V centre mesta ich je toľko vedľa seba, že je často ťažko rozoznať, kde sa končí Lincoln a začína Brasenose, kde Balliol ustupuje Trinity.

Do očí bijúcimi dominantami mesta je preto Sheldonianské divadlo a Bodleianská knižnica, pohodlne umiestnené hneď vedľa seba, za múrom zdobeným desivými gréckymi hlavami. Aj keď neboli postavené v rovnaký čas, veľmi sa k sebe hodia: jedno je okrúhle a druhé hranaté, obe podvečer znútra žiaria zlatým svetlom a sú postavené z hrejivého kameňa pieskovcovej farby. Tvária sa tiež rovnako vážne a dôstojne, a tak vás neveľmi pripravia na to, čo nájdete za nimi: okrúhlu knižnicu. Ešte vždy, keď idem okolo – alebo keď dúfam, že si vnútri nájdem voľné miesto pri jednom z obrovských železných okien – žasnem nad tým, že nejaký dospelý, vážený profesor pred tristo rokmi zrealizoval môj detský sen (myslím tým ten okrúhlu budovu, až taká intelektuálka som zase nebola).

Tým nechcem povedať, že college nie sú krásne, práve naopak. Všetky sú postavené podľa spoločného plánu, a toľko jemnej výzdoby, kamenných ornamentov a popínavých rastlín vás ohromí a unaví rýchlejšie, než by ste čakali. Vždy sa to začína rovnako: vojdete cez bránu/dvere, ktoré vyzerajú, že ďalšie storočie už asi nezvládnu, popri hrozivých uniformovaných vrátnikoch, a zrazu sa ocitnete na starobylom zelenom nádvorí. Po tráve sa nechodí, a tak nasledujete dokonale upravený chodníček. Zastavíte sa v kaplnke a sieni, v ktorej college obeduje a večeria; zvonku (a niekedy aj znútra...) vyzerajú úplne rovnako. Pokračujete po kamennom chodníku, možno poslúchnete šípku a otvoríte dvere, ktoré môžu viesť maximálne do kuchyne, keď sa zrazu pred vami rozprestrie ďalšie nádvorie, väčšie a krajšie ako to pred tým, obkolesené budovami, ktoré vyzerajú pristaro a prikrásne na to, aby v nich niekto skutočne býval (ale býva, a neskôr sa dozviete, že polovička z nich je nová, čiže má asi iba sto rokov, a bola postavená v neogotickom štýle, aby to spolu ladilo).  

Inak, ak tej gotiky ešte stále nemáte dosť, tak odporúčam kaviareň v kostole St. Mary. To je ten kostol, ktorý má úchvatnú vežu, z ktorej je skvelý výhľad na tisíc ostatných oxfordských veží a v noci sa dramaticky osvetlená týči nad mestom.

Ak vás gotika a brečtan neberie (ale to ste už dávno prestali čítať, že?), môžete ísť nakupovať (máme tu obchod „Upotená Betka“ aj cukráreň ako z Harryho Pottera), prechádzať sa popri kanáli a čudovať sa, ako niekto môže bývať v takom úzkom hausbóte, prepiť všetky úspory v útulných čajovniach, kaviarni zo 17. storočia alebo krčme z trinásteho. Alebo sa môžete stratiť medzi kľukatými múrmi Queens Lane, ktorá sa vinie útrobami collegov a v nič netušiacom návštevníkovi vyvoláva pocit, že vkročil do šestnásteho storočia a už asi nenájde cestu späť.

Najlepšie na Oxforde je to, že uprostred tohto všetkého sa dá normálne žiť. College a univerzitné budovy nie sú skanzen vyhradený pre platiacich turistov a študentov; všetko je v centre mesta, uprostred obchodov, reštaurácií a rušných ulíc, po ktorých sa preháňajú farebné double-deckre. Môžete si kúpiť zubnú pastu, vyzdvihnúť v college poštu a zároveň obdivovať vežičku exeterskej kaplnky, ktorú na sto percent postavili Tolkienovi elfovia.

A nepýtajte sa ma, či je krajší Oxford alebo Cambridge.